Exploring Digital Culture

Wat is De Controlegroep?

Samen met ons geef je je over aan de dagelijkse keuzes die gedragsturende apps, wearables, ecoaches en algoritmen voor jou maken.

Wat gebeurt er als je alleen nog maar Youtube-suggesties volgt? Kan de Pavlok-armband fout gedrag afleren? Geeft sensordata uit jouw smartphone een goed inzicht in jouw levenspatronen? Hoe werken (zelf)chantage-apps? Is deze technologie efficiënter dan iemand inhuren om jou aan je bureau real-life te corrigeren?

De Controlegroep

Met de komst van nieuwe wearables zoals Apple’s smartwatch wordt de quantified-self-beweging (het 24/7 meten van jezelf) mainstream. Deze gadgets beloven dat ze levenspatronen zichtbaar maken, dat ze ons kunnen voorspellen en nog spannender: dat ze ons gedrag kunnen beïnvloeden. SETUP stelt de De Controlegroep samen, een club van geïnteresseerden die samen met kunstenaars, wetenschappers en ervaringsdeskundigen de opkomst van (zelf-)controle-technologie in praktijk wil testen.

Vaker arthouse-klassiekers kijken, minder Facebooken of elke dag een andere fietsroute: maak al je goede voornemens waar met behulp van de nieuwste e-coaches. De Controlegroep ontdekt de sturende potentie van apps, wearables en algoritmen.